Προώθηση σημαντικών θεμάτων της Λέρου σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου

στις 14 Οκτωβρίου 2019

Προγραμματισμένη σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Γιαννικουρή Αντώνη είχε σήμερα (14.10.2019) ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Γρεκός Κυριάκος. 

Παρόντες ήταν, ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λέρου κ. Έλληνας Χριστόδουλος, η μηχανικός του Δήμου κα Παντερμαράκη Μαρία, καθώς και οι Αρχιτέκτονες κ. Ζαχαρίου Νικήτας, κα Τριανταφύλλα Παρασκευή, κα Χατζάκη Τσαμπίκα. 

Αντικείμενο της εν λόγω σύσκεψης ήταν η ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής Λέρου από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδεκάνησου σχετικά με το πρόγραμμα «ΑΙΓΛΗ - Διατήρηση της Ελκυστικότητας Νησιωτικών Περιοχών με Αξιοποίηση Πόρων Φυσικού και Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος» για χρηματοδότηση από το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Κρήτη»,  Άξονας Προτεραιότητας: 3 - Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και πρόληψη κινδύνων”. Ειδικός/οι Στόχος/οι: 3.2 Βελτίωση της ελκυστικότητας των περιοχών φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος». 

Όπως είπε ο κ. Γιαννικουρής, στόχος του προγράμματος «ΑΙΓΛΗ» είναι η προστασία των περιοχών, και η ταυτόχρονη ανάδειξη και χρήση τους για τουριστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς καθώς και η δημιουργία ενός πλαισίου διαχείρισης που θα κάνει εφικτή και οικονομικά βιώσιμη την προστασία των θέσεων αυτών, αλλά και θα προσφέρει τα μέγιστα στην αύξηση της τουριστικής αναγνωσιμότητας της Λέρου και στην  αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. 

Παράλληλα, τέθηκαν προς συζήτηση προτάσεις του ΤΕΕ για την αισθητική βελτίωση των όψεων των κτιρίων, στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος για τους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, με σημαντικότερη τον αυστηρότερο έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας δόμησης κυρίως στα κεντρικά τμήματα του κάθε οικισμού, ενώ έγινε αναφορά στην εντατικότερη και συνεπέστερη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αρχιτεκτονικού ελέγχου (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) που εδρεύει στην Κάλυμνο, και προτάσεις ώστε να βρεθεί ένας συντομότερος τρόπος διεξαγωγής τους.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος κ. Γρεκός, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΤΕΕ για τις ουσιαστικές δράσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, έθεσε στον κ. Γιαννικουρή τα παρακάτω θέματα: 

  1. Τη συνδρομή και τεχνική υποστήριξη του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για την εκπόνηση μελέτης άμεσης διάσωσης / αποκατάστασης / εξωραϊσμού και επισκεψιμότητας του ρωμαϊκού φρουρίου στο Μπρούτζι το οποίο ειδικά τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας.
  2. Τη συνεργασία Δήμου Λέρου – ΤΕΕ Δωδεκανήσου – Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την εκπόνηση μελέτης ανάπλασης/επέκτασης της παραλίας των Αλίντων Λέρου προς τη θάλασσα, ένα έργο που φιλοδοξεί να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα κίνησης των οχημάτων, στην παροχή χώρων στάθμευσης και τη δημιουργία χώρων ποικίλων δραστηριοτήτων για τους λουόμενους.
  3. Την παροχή τεχνικής συνδρομής του ΤΕΕ Δωδεκανήσου προς τον Δήμο Λέρου αναφορικά με τις διαδικασίες κατασκευής χώρου προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς. 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου αφού άκουσε με προσοχή τα ανωτέρω θέματα, τόνισε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου είναι αρωγός και συμπαραστάτης της Δημοτικής Αρχής Λέρου στα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και ως εκ τούτου θα μεριμνήσει για την προώθηση των θεμάτων που τέθηκαν στην σύσκεψη. 

Τέλος, ο κ. Αντιδήμαρχος, εκ μέρους του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής Λέρου, ευχήθηκε στον κ. Γιαννικουρή και στα υποψήφια μέλη του ΤΕΕ, καλή επιτυχία στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου που θα διενεργηθούν την 3η Νοεμβρίου 2019.