Πολεμικο Μουσείο «Τούνελ Μερικιάς»


Το πολεμικό Μουσείο του Τούνελ Μερικιάς αποτελεί έναν μοναδικό εκθεσιακό χώρο για την Ελλάδα. Ένα στρατιωτικό τούνελ – από τα πολλά που υπάρχουν στο νησί – έχει αναστηλωθεί με πολύ προσοχή και σεβασμό.

Στον υποβλητικό αυτό χώρο φιλοξενούνται πλήθος εκθεμάτων. Η Λέρος εξαιτίας της γεωστρατηγικής της θέσης και του εξαιρετικού φυσικού λιμανιού του Λακκιου, αποτέλεσε την ιταλική ναυτική βάση της Ανατολικής Μεσογείου, από τη δεκαετία του 1930.Με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το Σεπτέμβριο του 1943, οι Γερμανοί επιχείρησαν να καταλάβουν τα Δωδεκάνησα που βρίσκονταν στον έλεγχο των πρώην συμμάχων τους.

Τα ιταλικά στρατεύματα προσπάθησαν να αμυνθούν με τη βοήθεια κάποιων βρετανικών στρατευμάτων που ήρθαν σε βοήθεια. Η σφοδρότερη σύγκρουση έγινε στο νησί της Λέρου που και οι δύο αντίπαλοι συγκέντρωσαν μεγάλη δύναμη πυρός.


 


Η μάχη της Λέρου διήρκησε 3 μέρες σκληρών συγκρούσεων και αποτέλεσε την τελευταία σημαντική νίκη για τις δυνάμεις του άξονα.

Η επίσκεψη στο πολεμικό μουσείο αποτελεί μια περιήγηση στο χρόνο και στην ιστορία του νησιού.Πλήθος εκθεμάτων που βρέθηκαν διάσπαρτα στο νησί ή ανασύρθηκαν από τις θάλασσες του, αλλά και άλλα που δωρίθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό και ιδιώτες, φωτογραφίες και χάρτες, μακέτες και κάθε είδους υλικό, γίνονται οδηγοί σε αυτό το ταξίδι στην ιστορία.Στον περιβάλλοντα χώρο του Τούνελ λειτουργεί στρατιωτικό μουσειακό πάρκο που περιλαμβάνει στρατιωτικά αυτοκίνητα, φορτηγά, αεροπλάνα και διάφορα άλλα αντικείμενα ή όπλα.ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το πολεμικό μουσείο του Τούνελ Μερικιάς λειτουργεί τους θερινούς μήνες καθημερινά από 09.30 έως 13.30.

Η είσοδος είναι τρία (3) Ευρώ ενώ υπάρχει μειωμένη τιμή εισόδου δύο (2) Ευρώ για μαθητές, φοιτητές, προσκόπους, άτομα τρίτης ηλικίας και ομάδες. Δωρεάν είναι η είσοδος για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο τέλος του Τούνελ έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για την προβολή ταινίας μικρού μήκους με πλούσιο πληροφοριακό υλικό για τη Μάχη της Λέρου.

Η φωτογράφηση απαγορεύεται.

Σχετικά με τις επισκέψεις και ξεναγήσεις σχολείων επικοινωνήστε με τον Δημοτικό Οργανισμό Παιδικών Σταθμών - Αθλητισμού - Πολιτισμού (ΔΟΠΑΙΣΑΠ) στα τηλέφωνα 22470.22109 και 22470.28035.