Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου που βρίσκεται στον Πλάτανο, δίπλα στο Δημαρχιακό μέγαρο, ιδρύθηκε το έτος 1952 από όμιλο επιφανών Λερίων πολιτών, με πυρήνα τις πρώτες ιδιωτικές συλλογές βιβλίων από δωρεές ντόπιων και ομογενών.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει μακρά ιστορία. Ο Διονύσιος Οικονομόπουλος, στο βιβλίο του «ΛΕΡΙΑΚΑ» (1888), αναφέρει ύπαρξη σπουδαίας και πλούσιας Βιβλιοθήκης στη Λέρο κατά τα τέλη του 19ου αι. και καταγράφει πλήθος χειρογράφων και βιβλίων, δωρεά του Λερίου δασκάλου Αδαμάντιου Χαραμή.Στα χρόνια του πολέμου (1943-1947), τα χειρόγραφα βιβλία κρύφτηκαν και διασώθηκαν στο πηγάδι του Κάστρου.

Το 1952 η συλλογή μεταστεγάστηκε στο κτίριο της Δημογεροντίας στον Πλάτανο και με την υποστήριξη της Λεριακής Εστίας ξεκίνησε να λειτουργεί για το κοινό.

Πάμε όμως στο παρόν.

Σήμερα η βιβλιοθήκη έχει πάνω από 1200 ενεργά μέλη και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται.Η συλλογή ξεπερνάει τους 20.000 τίτλους, και είναι οργανωμένοι με το βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ 5,6.

Από το καλοκαίρι του 2012, η Δημοτική μας βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με τους εθελοντές της έχει πραγματοποιήσει πάνω από 160 εκδηλώσεις με 4.500 συμμετέχοντες συνολικά (παιδιά και εφήβους).

Έχει ενισχυθεί με τεχνολογικό εξοπλισμό και καινούργια βιβλία και έχει εκπονήσει μια σειρά από δράσεις που προωθούν τη φιλαναγνωσία, την καινοτομία, μεταμορφώνοντας τη βιβλιοθήκη σε σύγχρονο εργαστήριο δημιουργικής σκέψης και απασχόλησης.

Μέσα από την συμμετοχή μας στις Καλοκαιρινές Εκστρατείες του Future Library πετύχαμε την αναγνωρισιμότητα της βιβλιοθήκης στην τοπική κοινωνία αλλά και σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Οι παραπάνω ενέργειες μαζί με την ένθερμη υποστήριξη των κατοίκων του νησιού δημιούργησαν ένα θετικό κλίμα εξωστρέφειας και βοήθησαν στο να μεταστεγαστεί η Δημοτική βιβλιοθήκη τον Μάρτη του 2015 σε ένα πλήρως ανακατασκευασμένο σύγχρονο κτίριο στην κεντρικότερη πλατεία του νησιού.


Ο Δήμος Λέρου στους δύσκολους αυτούς καιρούς καινοτόμησε και επένδυσε στην γνώση και στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των κατοίκων του νησιού.

Ένα ολοκαίνουριο κτίριο υψηλών προδιαγραφών με ‘ωραίες γραμμές’ άνετους χώρους και τρεις μικρούς αίθριους χώρους αποτελεί τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη της Λέρου (Πρώην κτίριο "ΛΕΡΙΑΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ").

Καλαίσθητα βοτσαλωτά δάπεδα, ευήλια και άνετα αναγνωστήρια, βιβλιοστάσια και μια ελκυστική και ευχάριστη παιδική βιβλιοθήκη αποτελούν το κόσμημα του νησιού μας.

Η Νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου που βρίσκεται στον Πλάτανο δίπλα από το Δημαρχείο, αποτελεί το καμάρι όχι μόνο της Λέρου αλλά και ολόκληρης της Δωδεκανήσου!

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΡΟΥ

Email: leroslib[at]otenet.gr

Τηλ: 22470.24294