"Πράσινο φως" από τα υπουργεία σε χρόνια και σημαντικά αιτήματα του Δήμου

στις 16 Οκτωβρίου 2019

Σημαντικές επαφές για την προώθηση έργων και την επίλυση ιδιαίτερα σοβαρών θεμάτων που αφορούν τη Λέρο πραγματοποίησε ο Δήμαρχος του νησιού κ. Μιχάλης Κόλιας το διήμερο 14-15 Οκτωβρίου 2019.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 14-10-2019 ο Δήμαρχος Λέρου με τους συνεργάτες του, Αντιδήμαρχο κ. Καστή Δημήτριο και τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Λ. κ. Νεκτάριο Μπίλλη, είχαν προγραμματισμένη συνάντηση με τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα. Η συνάντηση κράτησε άνω των δύο (2) ωρών και διεξήχθη σε πολύ ζεστό κλίμα, με το έμπρακτο ενδιαφέρον του κ. υφυπουργού στην κατεύθυνση επίλυσης των θεμάτων που τέθηκαν προς συζήτηση.

Ειδικότερα, ο κ. Κόλιας έθεσε στον υφυπουργό Τουρισμού τα παρακάτω θέματα:

 • Την ενίσχυση της τουριστικής προβολής της Λέρου μέσω του ΕΟΤ,
 • Την κατάργηση του φόρου (ΤΕΠΑΗ) που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση,
 • Την ανακίνηση του θέματος για την αποκατάσταση του φράγματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια,
 • Την 12μηνη λειτουργία του διαβατηριακού ελέγχου (πύλη εισόδου – εξόδου),
 • Την καθοριστική παρέμβασή του κ. υπουργού για την προώθηση του αιτήματος κατασκευής νέου αεροδρομίου στην περιοχή «Μάρκελος» για το οποίο έχει ήδη κατατεθεί σχετική προμελέτη στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) καθώς και σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Μεταφορών,
 • Την παρέμβαση του κ. Κόνσολα για την άμεση αποσυμφόρηση των δυο δομών της Λέρου που φιλοξενούν πρόσφυγες-μετανάστες.
 • Επιπλέον, συζητήθηκε η επίλυση του χρόνιου προβλήματος της χάραξης του αιγιαλού στο Λακκί.

Ο κ. υφυπουργός αφού άκουσε τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, δεσμεύτηκε να στηρίξει τα αιτήματα της Δημοτικής Αρχής αποδεικνύοντας εμπράκτως την αγάπη του για το νησί μας.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπία του Δήμου μας με επικεφαλής τον κ. Δήμαρχο, μετέβη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου συναντήθηκαν με τη Διευθύντρια κα Α. Διαμαντοπούλου (για θέματα διοικητικής λειτουργίας του Δήμου Λέρου) καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες σχετικά με τη σύνθεση των Δ.Σ. των Ν.Π.Δ.Δ που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Μετά το πέρας των επαφών στο Υπουργείο Εσωτερικών, επισκέφθηκαν τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Α. Δασκαλάκη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του επίτιμου Πρόξενου της Δημοκρατίας της Μολδαβιας στην Ελλάδα, απόστρατου Υποστράτηγου της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και φίλου της Λέρου, κ. Ι. Θεοδωραγλάκη.

Στον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκαν τα εξής θέματα:

 • Η άμεση επισκευή και αποκατάσταση του κτιρίου όπου στεγάζεται το Α.Τ. Λέρου,
 • Το προσφυγικό πρόβλημα,
 • Η 12μηνη λειτουργία του διαβατηριακού ελέγχου,
 • Η περαιτέρω ενίσχυση του Α.Τ. Λέρου με ένστολο προσωπικό.

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, ο Δήμαρχος Λέρου με τους συνεργάτες του, είχαν προγραμματισμένη σύσκεψη παρουσία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων κ. Ήσυχου και του Προϊσταμένου της Πολεοδομίας κ. Γ. Φιλιππίδη, με την υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη. Κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν η ανάδειξη και η προστασία των μνημείων και κτιρίων του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου που υπάρχουν στη Λέρο, δίνοντας έμφαση στην ευρύτερη περιοχή του Λακκίου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παραδόθηκε έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό αναφορικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις που επιβάλλεται να αξιοποιηθούν, με την κυρία Υπουργό να δεσμεύεται για την χρηματοδότηση και τον ορισμό εξειδικευμένης επιστημονικής ομάδας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου project.

Ο κύκλος των συναντήσεων και επαφών του κ. Δημάρχου και των συνεργατών του ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου κ. Καστή με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε διεξοδικά τον κ. υπουργό για το οξυμένο πρόβλημα του προσφυγικού, ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση των δομών, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα διατυπώνοντας τον προβληματισμό και την αγανάκτηση των κατοίκων της Λέρου για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας λόγω τον αυξημένων ροών.

Τέλος, τέθηκε εκ νέου στον κ. Χρυσοχοΐδη, το θέμα της άμεσης αποκατάστασης του κτιρίου που στεγάζει το Α.Τ. Λέρου, η 12μηνη λειτουργία του διαβατηριακού ελέγχου, καθώς και η στελέχωση του Α.Τ. Λέρου με ένστολο προσωπικό. Από την πλευρά του ο κ. υπουργός πραγματοποίησε επιτόπιες επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε για την άμεση επίλυση των δίκαιων αιτημάτων της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων της Λέρου.