ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΠΑΗ

στις 27 Σεπτεμβρίου 2019

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 

Μεγάλο πλήγμα για τον εισερχόμενο θαλάσσιο  τουρισμό, ειδικότερα στα Δωδεκάνησα, έχει  επιφέρει η εφαρμογή  του  Νόμου 4504/2017,αρθρου 85 από 01/04/2019 «Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕΠΑΗ)», που έχει επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση.    

Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα νόμο τα σκάφη  που εισέρχονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, έστω και για μια η δυο ημέρες,  υποχρεούνται να  πληρώσουν τέλη για ολόκληρο το μήνα (8 ευρώ ανά μέτρο) συμπεριλαμβανομένων  των είδη επιβαρυμένων εξόδων τους (Transit Log στο τελωνείο και ΕΚΟΕΝ στο Λιμεναρχείο). 

Η εισαγωγή του νέου τέλους έχει  μειώσει δραματικά  τον αριθμό πλοίων που ελλιμενίζονται στην  Λέρο, την ώρα που επιδιώκεται η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Το μέτρο μάλιστα δεν αφορά μόνο τα μεγάλα σκάφη, αλλά και τα μικρότερα (ισχύει για σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 7 μέτρων). 

Ενδεικτικό του μεγάλου προβλήματος που έχει επιφέρει ο εν λόγω νόμος, είναι η ακύρωση διέλευσης και παραμονής στη Λέρο σκαφών που συμμετέχουν στον 31ο Διεθνή Αγώνα Ιστιοπλοΐας «BODRUM CUP» (21-26/10-2019). 

Επίσης ως Δημοτική Αρχή, είμαστε αποδέκτες παραπόνων από Τουριστικούς Πράκτορες  Μαρίνες, ναυπηγεία για τις σημαντικότατες απώλειες που είχαν την φετινή σεζόν λόγο της αποχώρησης σκαφών σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία, η Κροατία, η Αλβανία προκειμένου να αποφύγουν το ΤΕΠΑΗ. 

Σας επισυνάπτουμε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας που μας επιδόθηκε στις 20/09/2019 από ευρωπαίους πολίτες κατόχους ιδιωτικών πλοίων αναψυχής που ελλιμενίζουν  τα σκάφη τους μόνιμα στην Λέρο μέχρι σήμερα, οι οποίοι μας ενημερώνουν ότι πλέον είναι αποφασισμένοι να ελλιμενίζουν τα σκάφη τους μόνιμα σε άλλη χώρα. 

Αναμένοντας από εσάς την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και παραμένω στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. 

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Λέρου, 

Κόλιας Μιχάλης