ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΑ ΑΛΙΝΤΑ

στις 24 Οκτωβρίου 2018

Ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, ανακοινώνει στους πολίτες της Λέρου ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Χωροθέτηση και η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του Αγκυροβολίου Τουριστικών Σκαφών στον όρμο Αλίντων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μετά από χρονοβόρες και επίπονες γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες ξεκίνησαν το 2012, αλλάζοντας ολόκληρη τη μελέτη την οποία χρηματοδότησε ο Δήμος μας, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα ελλιμενισμού 75 και πλέον σκαφών από 5 έως 30 μέτρα έκαστο.

Κατόπιν όλων αυτών, ανοίγει ο δρόμος για την άμεση δημοπράτηση του ιδιαίτερα σημαντικού έργου κατασκευής Αγκυροβολίου Τουριστικών Σκαφών, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Το έργο αυτό θα δώσει νέα πνοή ανάπτυξης και για το λόγο αυτό κρίνεται ως ένα αναπτυξιακό έργο ύψιστης σημασίας για τη Λέρο, τους επαγγελματίες και εν γένει την οικονομική δραστηριότητα του νησιού μας.

Για να κατανοήσουν καλύτερα οι συμπολίτες μας το μέγεθος του έργου παραθέτουμε τα εξής:

Οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες - Υπουργεία για την αδειοδότηση του έργου είναι άνω των 15 (Λιμεναρχείο Λέρου, Υδρογραφική Υπηρεσία, Υπουργείο Αμύνης - ΓΕΝ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησ. Πολιτικής, κα).

Θα κατασκευαστεί αγκυροβόλιο με την διαμόρφωση μόλων κατασκευασμένων με γεφυρώματα επί βάθρων από σκυρόδεμα, σε βάθος από 1,00 μ. έως 3,50μ. σε απόσταση από την ακτή.

Οι προτεινόμενες κατασκευές με βάθρα μήκους 3,00 μ. Χ 2,00 μ. πλάτος σε αποστάσεις μεταξύ τους ανά 4,00 μ., δεν πρόκειται να προκαλέσουν οποιαδήποτε διαταραχή της παράλιας κυκλοφορίας των ρευμάτων ή των ιζημάτων, καθώς θα είναι ευχερής η κυκλοφορία της θάλασσας.

Η κατασκευή τους με χρήση σκυροδέματος θα είναι στιβαρή ώστε να δύνανται να πρυμνοδετήσουν και μεγάλα σκάφη.

Προβλέπεται γεφύρωμα από τον χερσαίο χώρο στην ακτή μέχρι το πρώτο βάθρο, με ξύλινο ή ανοξείδωτο κάγκελο και στις δύο πλευρές.

Για την διαμόρφωση του καταστρώματος, τοποθετούνται εγκάρσια αντιολισθητικές τάβλες τροπικής ξυλείας ή συνθετικές.

Η εξασφάλιση της ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών καθ’ όλο το μήκος των προβλητών γίνεται με κατάλληλες δέστρες/κρίκους και γραμμικούς προσκρουστήρες.

Κατασκευή κτιρίου εμβαδού 96,00m2 στο οποίο προβλέπεται να στεγαστούν το γραφείο του αγκυροβολίου, W.C., αποθήκη για την φύλαξη υλικών απορρύπανσης, μηχανοστάσιο Η/Μ εγκαταστάσεων και πυρόσβεσης και W.C.A.M.E.A.

Εξωτερική δεξαμενή για την συγκέντρωση των μηχανέλαιων.

Θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

Στεγασμένο Αυτόματο Πυροσβεστικό Συγκρότημα αποτελούμενο από πετρελαιοκίνητη αντλία αυτομάτου αναρροφήσεως, ηλεκτροκίνητη αντλία και αντλία Jockey, συνδεδεμένες και οι τρεις σε κοινό κολλεκτέρ - 4 Πυροσβεστικές φωλιές 2 Πυροσβεστικοί Σταθμοί.

Είσοδος προς το καταφύγιο, πλάτους 6,00m, επί της παραλιακής οδού Αλίντων -Λακκίου.

Επίστρωση του χερσαίου χώρου με κυβόλιθους.
Στα γεφυρώματα προβλέπεται να εγκατασταθούν δίκτυα νερού - ρεύματος και τηλεφώνου για την παροχή αντίστοιχων εξυπηρετήσεων στα προσδένοντα σκάφη.

Ο φωτισμός του έργου προβλέπεται να τροφοδοτείται από το δίκτυο του Δήμου.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν την καλύτερη απάντηση της Δημοτικής Αρχής Λέρου στους επικριτές και στους λασπολόγους, οι οποίοι στην απέλπιδα προσπάθειά τους να μηδενίσουν το έργο της παρούσας Δημαρχιακής θητείας και να καρπωθούν την καρέκλα του Δημάρχου, παραπληροφορούν τους συμπολίτες μας, με αποτέλεσμα να γίνονται επικίνδυνοι για το ίδιο τους το νησί, κάνοντας διάφορες καταγγελίες και προβοκάτσιες οι οποίες πάντοτε πέφτουν στο κενό, χωρίς ήθος και ίχνος ντροπής.

Ο Δήμαρχος Λέρου εκφράζει τις ειλικρινείς ευχαριστίες του για την άψογη συνεργασία, στους Διευθυντές των Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών, στους μηχανικούς τους Δήμου μας, στον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκο, στον Έπαρχο Π.Ε. Καλύμνου κ. Θεμέλαρο, στην Υπουργό Τουρισμού κα Κουντουρά, καθώς και όλους τους πρώην και νυν συνεργάτες δημοτικούς συμβούλους.