«Όχι» με κοινή δήλωση είπαν οι πέντε (5) Δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου στο κυβερνητικό σχέδιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό

στις 29 Νοεμβρίου 2019

Στην Αθήνα, σήμερα Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, οι πέντε δήμαρχοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται από το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα (δήμαρχοι: Λέρου, Μιχαήλ Κόλιας, Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και Χίου, Σταμάτιος Κάρμαντζης) κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου Λέρου, μετά από συνάντηση που είχαν, με κοινή τους δήλωση απορρίπτουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Συγκεκριμένα η κοινή τους δήλωση αναφέρει τα εξής:

«Οι δήμαρχοι των πέντε ακριτικών νησιών που πλήττονται περισσότερο από το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα, δηλώνουμε ότι:

1. Δεν αποδεχόμαστε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τον σχεδιασμό που πρόσφατα ανακοίνωσε.

2. Ζητάμε την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της για το παραπάνω ζήτημα.

3. Να σεβαστεί η κυβέρνηση τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μας.

4. Να αποσυμφορήσει άμεσα και μαζικά τα νησιά.

5. Να προβεί στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Επίσης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν είχαμε καμία ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ζητάμε τη συμπαράσταση του συνόλου των συναδέλφων μας, όλης της επικράτειας, στις δύσκολες στιγμές που περνάνε τα νησιά μας.

Σε κάθε περίπτωση, ενωμένοι και με ομοψυχία θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που αφορά την ασφάλεια και την ευημερία τους».