ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΛΕΡΟΥ

στις 25 Ιουλίου 2017

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την προοπτική επέκτασης του αεροδρομίου της Λέρου συγκάλεσαν, παρουσία του Δημάρχου Λέρου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια, συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός και Χρήστος Λαμπρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) Κώστας Λιντζεράκος, οι βουλευτές Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός, ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Σταύρος Καραγκούνης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Δήμαρχος Λέρου, αφού ευχαρίστησε προσωπικά τους δύο Υπουργούς, χαρακτήρισε τη σύσκεψη ιστορικής σημασίας για το νησί, τονίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να προσγειώνονται στη Λέρο μεγαλύτερα αεροσκάφη, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τόσο οι κάτοικοι του νησιού όσο και εκείνοι των γειτονικών νησιών (Πάτμος – Λειψοί). Συνεχίζοντας ο κ. Κόλιας τόνισε πόσο πολύ θα συμβάλλει η επέκταση του αεροδρομίου στην τουριστική ανάπτυξη της Λέρου, καθώς και στην ενίσχυση της ευρύτερης τοπικής οικονομίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε την επέκταση του αεροδρομίου της Πάρου, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η εκτόξευση του αριθμού των επισκεπτών στο νησί και στα γύρω νησιά, λόγω της χρήσης μεγαλύτερων αεροπλάνων που μεταφέρουν περισσότερους επιβάτες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το ενδεχόμενο επέκτασης του σημερινού διαδρόμου απο-προσγειώσεων προς Βορρά και προς Νότο. Η επέκταση προς Βορρά (προς τη θάλασσα) αποκλείστηκε λόγω του μεγάλου βάθους, το οποίο φτάνει τα 35 μέτρα.

Η επέκταση προς Νότο προσδιορίστηκε ως η πλέον πρόσφορη λύση και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να μεταβεί στο νησί της Λέρου κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και της ΥΠΑ, ώστε από κοινού να εκτιμηθεί τι είδους εργασίες πρέπει να γίνουν και σε τι ύψος θα φτάσει η επένδυση. Επίσης συζητήθηκαν και προοπτικές χρηματοδότησης του έργου.

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι θα ακολουθήσει νέα συνάντηση, μετά την αυτοψία στο χώρο του αεροδρομίου, οπότε θα είναι σαφέστερη και η συνολική εικόνα από τα τεχνικά κλιμάκια της ΥΠΑ και τους πραγματογνώμονες του υπουργείου Υποδομών.