ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΟΥ - ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΡΟ

στις 17 Ιουνίου 2017

Με ιδιαίτερη επισημότητα τελέσθηκαν την Πέμπτη 15/6/2017 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λέρου κ.κ. Παΐσιο τα εγκαίνια της πρωτοποριακής μονάδας αφαλάτωσης του Δήμου Λέρου.
Η κατασκευή της μονάδας χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013, ενώ η λειτουργία χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου Λέρου. Η νέα μονάδα αφαλάτωσης, ονομαστικής δυναμικότητας 2.000 m3/ημέρα, διαθέτει τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά συστήματα διασφαλίζοντας ικανοποιητικό κόστος λειτουργίας καθώς και υψηλή αξιοπιστία.

Παρόντες στην τελετή, εκτός του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ. Κόλια, ήταν η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Βουλευτής Δωδ/σου κ. Δημήτρης Γάκης, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτης Κορκολής, ο Έπαρχος κ. Γιάννης Θεμέλαρος, ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, οι Αντιδήμαρχοι Λέρου κ. Ι. Σοροκάκης και Β. Μεραμπελιώτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην ομιλία του, ο κ. Κόλιας ανέφερε τα εξής:

Σεβασμιότατε,

Κυρία Επίτροπε, κύριε υπουργέ, κύριε περιφερειάρχη, κύριε βουλευτά, κύριε γενικέ γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κύριε Δήμαρχε Κω, κύριε Αστυνομικέ διευθυντά, κύριοι διοικητές, κύριε Λιμενάρχα, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κύριοι αντιδήμαρχοι, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζω στη Λέρο, στο φιλόξενο νησί της θεάς Άρτεμις. Είναι τιμή για εμάς, που παρευρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας, η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια σε θέματα Περιφερειακής Πολιτικής κυρία Κορίνα Κρέτσου, την οποία ευχαριστώ θερμά, όπως επίσης ευχαριστώ θερμά και όλους εσάς που με την παρουσία σας τιμάτε την τελετή εγκαινίων λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης,. Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα από τα σπουδαιότερα έργα στο νησί μας, ένα έργο ζωής για τη Λέρο, με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνική οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της, ένα όνειρο δεκαετιών.

Δικαιώνονται σήμερα οι προσπάθειες κι οι κόποι όλων μας, με το άριστο νερό που παραδίδουμε σήμερα στους κατοίκους της Λέρου. Η έλλειψη νερού στο νησί μας, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, ταλαιπώρησε επί πολλές δεκαετίες τους συμπολίτες μας. Οι ελάχιστες υπάρχουσες γεωτρήσεις διέθεταν νερό με μεγάλη αλμυρότητα, λόγω της εισόδου του θαλάσσιου νερού στον υδροφόρο ορίζοντα, από την υπεράντληση τους και το νερό αυτό ήταν επικίνδυνο, για την υγεία των καταναλωτών και ακατάλληλο ακόμα και για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Πιστεύω ότι όλοι εσείς που είστε σήμερα εδώ και είχατε την καλοσύνη να παρευρεθείτε στα εγκαίνια της λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης, παρόλο που είναι ακατάλληλη η ώρα, σημαίνει ότι αναγνωρίσατε την αξία αυτού του έργου.

Το νησί μας αντιμετώπιζε το πρόβλημα με τα υδροφόρα πλοία, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλο οικονομικό κόστος για το δήμο μας αλλά και για το ίδιο το κράτος. Ενδεικτικά σας αναφέρω, ότι το κόστος μεταφοράς του νερού για το δήμο μας, στοίχιζε στη χώρα μας κάθε χρόνο στο ποσό των 800.000 ευρώ, περίπου. Αυτή η δημοτική αρχή, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, το 2011, προσπάθησε εκτός όλων των άλλων έργων που έκανε, να δώσει λύσεις στα τρία σημαντικότερα προβλήματα που ταλαιπωρούσαν το νησί μας, νερό, βιολογικός καθαρισμός και διαχείριση απορριμμάτων, με έργα υποδομής.

Κυρία Επίτροπε, κύριε Υπουργέ, κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Γενικέ Γραμματέα, τα έργα αυτά τα θέτουμε υπόψη και σε εσάς. Ο βιολογικός καθαρισμός έχει προχωρήσει και ήδη λειτουργεί άψογα, με συνδεδεμένο ένα μεγάλο τμήμα οικισμών του νησιού μας. Επιβάλλεται η άμεση χρηματοδότηση για τη σύνδεση του Κέντρου Μεταναστών Προσφύγων, αλλά και των οικισμών που μεσολαβούν, έως τον βιολογικό. Όπως και η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του βιολογικού. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι και αυτό το έργο, θα το προχωρήσετε με την ίδια αγάπη και τον ίδιο ζήλο που δείχνετε για το νησί μας. Η λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων και της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, εστιάζεται δυστυχώς στην γραφειοκρατία που υπάρχει στην υπέροχη πατρίδα μας αλλά και στην κωλυσιεργία των υπηρεσιών. Επίσης, ο εξοπλισμός διαλογής στην πηγή και οι εγκαταστάσεις ΧΥΤΥ, κομποστοποίησης μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων, περιμένουν τη χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 -2020. Εύχομαι με την παρέμβαση σας, αξιότιμη κυρία Επίτροπε, να τελειώσουν το συντομότερο και να χρηματοδοτηθούν αυτά τα έργα.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε για να φτάσουμε μέχρι την προκήρυξη του έργου της λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης, ήταν ανυπέρβλητες. Και αν προσπαθήσει κανείς να τις περιγράψει, ο αναγνώστης ή ο ακροατής, μάλλον θα νομίζει ότι τον εμπαίζουμε ή ότι πρόκειται για έναν εφιαλτικό παραλογισμό. Πραγματικά δε θυμάμαι, πόσες αδειοδοτήσεις χρειάστηκε να εξασφαλίσουμε από το 2011. Και το σημαντικότερο, η ΕΤΑΔ μας επέβαλλε ενοίκιο 6000 ευρώ το χρόνο, για την ενοικίαση αυτού του χώρου. Έπειτα όμως, από επίπονες και συντονισμένες προσπάθειες και με πολύ κόπο, αγωνία και αγάπη, κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και να υλοποιήσουμε το πολυπόθητο αυτό έργο και σήμερα το όνειρο τόσων δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα.

Το ανεκτίμητο, δημόσιο αγαθό, του νερού, που το στερηθήκαμε τόσα χρόνια, σήμερα ρέει άφθονο και οι συμπολίτες μας θα έχουν στη διάθεση τους νερό εξαιρετικής ποιότητας, καθώς το επιβεβαιώνουν οι χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις που έγιναν και που θα γίνονται ανελλιπώς. Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα την αξιότιμη επίτροπο κυρία Κορίνα Κρέτσου που μας έκανε την τιμή να έρθει στο νησί μας, για να παραστεί στα εγκαίνια λειτουργίας της μονάδας καθότι το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά τον αγαπητό φίλο υπουργό κύριο Νεκτάριο Σαντορινιό και το δραστήριο Περιφερειάρχη μας κύριο Γιώργο Χατζημάρκο, την Διαχειριστική Αρχή, τον κύριο Αντώνη Βουτσίνο και όλα τα συναρμόδια υπουργεία για την ουσιαστική συμβολή τους, στην πραγματοποίηση αυτού του έργου. Ευχαριστίες άπειρες επίσης, στους δημοτικούς συμβούλους και συνεργάτες μου, στον υπεύθυνο ύδρευσης αποχέτευσης κύριο Μιχάλη Φωτεινό, στο διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών κύριο Χρίστο Έλληνα, αλλά και σε όλους τους εργαζομένους στις τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες του δήμου μας, για την υλοποίηση αυτού του έργου, για τη συμπαράσταση και τη βοήθεια τους. Να ευχαριστήσω θερμά την εταιρεία ΜΤ ΑΤΕ, τον πρόεδρο κύριο Στάθη Μανδηλαρά και τους συνεργάτες του, για την άψογη συνεργασία μας.

Τέλος, θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους συμπατριώτες μου, που ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών και υπέστησαν ζημιές λόγω της κακής ποιότητας του νερού και προς τους οποίους εκφράζω τις απέραντες ευχαριστίες μου για την ανεκτικότητα τους και για την παραδειγματική τους υπομονή. Κλείνοντας, εύχομαι το πολύτιμο αυτό νερό, της αφαλάτωσης που θα είναι πηγή ζωής για τον τόπο μας, να διευκολύνει την καθημερινότητα και τις βασικές ανάγκες των συμπολιτών μας και να συμβάλλει γενικότερα, στην ανάπτυξη του νησιού μας.

Σας ευχαριστώ όλους σας, για την παρουσία σας εδώ και εύχομαι ο Θεός να προστατεύει το νησί μας και όλους μας.