Απάντηση Δημάρχου στην απραξία και τα ψεύδη του Περιφερειάρχη σχετικά με το Φράγμα Παρθενίου

στις 06 Δεκεμβρίου 2019

Το νέο ευφάνταστο και αστείο αφήγημα της Περιφέρειας περί αρμοδιότητας (!) του Δήμου Λέρου για το φράγμα στο Παρθένι, προκαλεί το γέλωτα, όχι μόνο μεταξύ των δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και μεταξύ των υπηρεσιών που γνωρίζουν τις διακριτές αρμοδιότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. 

Είναι προφανές ότι η Περιφερειακή Αρχή πάσχει από το σύνδρομο της «ψευδούς συνείδησης», όταν ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι από το 2011 ο κ. Κόλιας είναι αυτός που ανακινεί συνεχώς το θέμα «ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ ΕΙΣ ΤΑ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ» της Περιφέρειας, για το φράγμα και την αποκατάστασή του. 

Για να κατανοήσουν οι πολίτες την αυτο-γελοιοποίηση και τα άθλια ψεύδη της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου, η οποία ΔΙΑΤΕΙΝΕΤΑΙ λασπολογώντας ότι ΔΕΝ έχει σχέση με το φράγμα Λέρου, παραθέτουμε την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Μετά από τα παραπάνω, αποκαλύπτεται το ποιος είναι ψεύτης και ποιος κυλιέται στο βούρκο, ενώ γίνεται κατανοητό ότι η νυν Περιφερειακή Αρχή με τη συνήθη πρακτική της, προσπαθεί να σπείρει ψεύδη, για να καλύψει την ανικανότητα και την απραξία της, με αποτέλεσμα να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να λειτουργεί με κομματικά κριτήρια. 

Επιτέλους κ. Χατζημάρκο, ΑΡΚΕΤΑ ήταν τα ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ απραξίας και ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ της περιφέρειας στη Λέρο! 

Αφήστε λοιπόν την εκτόξευση λάσπης μέσα από τα φαιδρά δελτία Τύπου και δημοπρατήστε κανένα έργο για τη Λέρο από τις μελέτες που σας έχουμε καταθέσει, διότι εκτός από τις διαγραμμίσεις και τα «ματάκια της γάτας» στους τρισάθλιους και επικίνδυνους δρόμους του νησιού μας, δεν έχετε κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ και πολύ φοβούμαστε ότι η πολιτική σας κάθοδος θα ξεκινήσει από το ίδιο νησί που σας έδωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Περιφέρεια.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ 

  1. Την 29η Μάιου 2012, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποστέλλει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την απόφαση έγκρισης της οριστικής μελέτης υδραυλικών έργων με τίτλο «Συμπληρωματικές Εργασίες στο Φράγμα παρθενίου Λέρου» (αρ.πρωτ: 1971/57183/20Α). 
  1. Την 3η Δεκεμβρίου 2013, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου κοινοποιεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την απόφαση τροποποίησης – ανανέωσης – επαναδιατύπωσης της έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων του έργου «κατασκευή και λειτουργία του φράγματος στο Παρθένι Λέρου. 
  1. Την 4η Σεπτεμβρίου 2014, εκπονήθηκε η μελέτη του φράγματος Παρθενίου Λέρου και κατατέθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του ΥΠΑΑ, με ΣΑΕ έργου 081. 
  1. Την 20η Ιανουαρίου 2015, ο Δήμαρχος Λέρου υποδέχτηκε στο γραφείο του τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου. Στη συνάντηση ο κ. Χατζημάρκος ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ για την προώθηση της δημοπράτησης του φράγματος Παρθενίου... (Βλ. δελτίο Τύπου: https://www.lerosnews.gr/ta-nea-tis-lerou/deltio-typoy-dhmarchoy-leroy-gia-th-synanthsh-me-ton-perifereiarchh
  1. Την 27η Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Λέρου με τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο. Για την αποπεράτωση του φράγματος, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως αναμένεται η προκήρυξη αντίστοιχου προγράμματος από το Υπουργείο Γεωργίας… (Βλ. δελτίο Τύπου: http://www.readfree.gr/node/9373
  1. Την 10η Μαρτίου 2017 ο κ. Λυμπερόπουλος (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γενική διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών – Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου – Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος), απέστειλε στον Δήμο Λέρου τον Προϋπολογισμό της μελέτης του φράγματος Παρθενίου, προκειμένου ο Δήμαρχος Λέρου να το εντάξει στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού (2017-2020), αφού έβλεπε τον εμπαιγμό του Περιφερειάρχη σε σχέση με το έργο. 
  1. Την 21η Ιουλίου 2017, ο Δήμος Λέρου απέστειλε αίτημα ένταξης (Αρ.πρωτ.3298//2017) στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού (2017-2020) με τίτλο «Συμπληρωματικές εργασίες στο Φράγμα παρθενίου Νήσου Λέρου, προϋπολογισμού 1.573.494,83 €. Το έργο δεν εντάχθηκε στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με το αιτιολογικό ότι αρμόδιος φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου! 
  1. Την 21η Ιανουαρίου 2019 ο ο Δήμαρχος Λέρου είχε συνάντηση Εργασίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία του Πρόεδρου Αλιέων Λέρου κου Τσακυριού, με τον Διευθυντή Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφοϋδατικών Πόρων κο Στουρνάρα, σχετικά με την αποκατάσταση του Φράγματος Παρθενίου, αποσπώντας τη διαβεβαίωση ότι τα χρήματα βάση της μελέτης που εκπονήθηκε σε συνεργασία του Δήμου Λέρου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποκατάσταση, αξίας 1.550.000 ευρώ περίπου, είναι διαθέσιμα, αρκεί η Περιφέρεια να κινήσει τις διαδικασίες λόγω αρμοδιότητας της. (Βλ. δελτίο Τύπου: https://www.lerosnews.gr/ta-nea-tis-lerou/simantikes-epafes-tou-dimarxou-lerou-stin-athina
  1. Την 15η Φεβρουαρίου 2019 ο Δήμος Λέρου απέστειλε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αίτημα ένταξης (αρ.πρωτ. 946//14-2-2019) για το έργο «Συμπληρωματικές εργασίες στο Φράγμα παρθενίου Νήσου Λέρου, προϋπολογισμού 1.573.494,83 €», προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο ΠΑΑ 2014-2020. (Βλ. δελτίο Τύπου: https://www.lerosnews.gr/ta-nea-tis-lerou/simantikes-epafes-tou-dimarxou-lerou-stin-athina
  1. Την 27η Νοεμβρίου 2019 ο Δήμαρχος Λέρου και ο Αντιδήμαρχος κ. Καστής Δημήτρης συναντήθηκαν με τον κ. Κωνσταντίνο Στουρνάρα, διευθυντή της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου συζήτησαν σχετικά με την αποκατάσταση του Φράγματος στο Παρθένι Λέρου. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ότι η μελέτη για την αποκατάσταση του φράγματος ύψους 1543.773.06 € κατατέθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 04/09/2014 με ΣΑΕ έργου 081.