ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΩΡΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗ ΛΕΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

στις 21 Νοεμβρίου 2019

Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της κυβέρνησης που αναφέρει πως στη Λέρο  θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου, έθεσε το θέμα σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεμέλαρου, ώστε όλες οι παρατάξεις και οι δημοτικοί σύμβουλοι να μπορέσουν να εκφραστούν και να διατυπωθούν όλες οι απόψεις και οι προτάσεις σχετικά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Μήλον της έριδος αποτέλεσε η δημόσια τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκου, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι "...Η Κως και η Λέρος πρέπει να μετατραπούν, πριν την Άνοιξη του 2020, σε κλειστά κέντρα και να σταματήσει κάθε σκέψη για τη Ρόδο..."

Επίσης σύμφωνα με δημόσια τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεμέλαρου στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου, στη σύσκεψη τον περιφερειαρχών υπό τον πρωθυπουργό, ο κύριος Χατζημάρκος απαίτησε να γίνουν κλειστά κέντρα στο Νότιο Αιγαίο, στα νησιά Λέρος και Κως.   

Δυστυχώς, την ίδια ώρα που άλλα Δημοτικά Συμβούλια παραιτούνται με αφορμή τις αποφάσεις της κυβέρνησης για κλειστές δομές φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών, το δημοτικό συμβούλιο Λέρου χωρίστηκε στα δύο: Η συμπολίτευση και η παράταξη του κ. Σοροκάκη διατύπωσαν, εν ολίγοις, την άρνησή τους σε οποιαδήποτε νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών, ενώ οι παρατάξεις Παυλή - Λουλουδιά,είπαν ότι αναμένουν τις... διευκρινήσεις της κυβέρνησης για το θέμα, χωρίς να συμφωνούν στο αυτονόητο.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου εξέδωσε (κατά πλειοψηφία) το παρακάτω ψήφισμα:

"O ΔHMOΣ ΛEPOY ΔEN AΠOΔEXETAI TETEΛEΣMENA ΣTO ΘEMA TOY ΠPOΣΦYΓIKOY, OΠΩΣ EΠIΣHΣ ΔEN ΠPOKEITAI NA AΠOΔEXΘEI KAMIA KYBEPNHTIKH ΠPΩTOBOYΛIA, AN ΠPOHΓOYMENΩΣ ΔEN TEΘEI ΣYΓKEKPIMENO ΣXEΔIO ΣE ΔHMOΣIA ΔIABOYΛEYΣH, ΓIA NA MΠOPOYME NA KPINOYME THN OΠOIA ΠPOTAΣH ΣTHN OYΣIA THΣ".

Στο ανωτέρω ψήφισμα μειοψήφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Κλίμης, Λουλουδιάς, Μουντάκης, Καραμπάτης, Παλαπουγιούκ.