ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΡΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

στις 23 Μαρτίου 2020

Συμπατριώτες, Συμπατριώτισσες,

Όπως έχετε καταλάβει όλοι, οι στιγμές που διανύει η πατρίδα μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Η πανδημία του Κορωνοϊού COVID-19, δεν είναι, όπως κάποιοι νόμιζαν, μια απλή γρίπη. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει όλοι μας να «βάλουμε πλάτη» έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε –κατά το δυνατόν- την εξάπλωση του ιού, θέτοντας πρωτίστως το «ΕΜΕΙΣ» με ατομική ευθύνη και ύστερα το «ΕΓΩ» με συλλογική συνείδηση.

Ειδικότερα στο νησί μας, την αγαπημένη μας Λέρο, η ενδεχόμενη εξάπλωση του Κορωνοϊού, θα θέσει τόσο το Νοσοκομείο μας όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση, με αποτέλεσμα τα σοβαρά περιστατικά να διακομίζονται σε νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας μόνο εάν υπάρχουν διαθέσιμες μονάδες ΜΕΘ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με αφορμή λοιπόν όλα τα παραπάνω, και αφού σας ευχαριστήσω όλους για την μέχρι σήμερα ανταπόκρισή σας και τη σοβαρότητα που έχετε επιδείξει, σας καλώ να στηρίξετε τα μέτρα της Κυβέρνησης για τον περιορισμό κυκλοφορίας όλων των πολιτών, αφού τα μέτρα αυτά βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του φονικού Κορωνοϊού.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ:

1. Η Κυβερνητική Απόφαση προβλέπει ότι το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας, θα έχει ισχύ από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου έως τις 6 το πρωί της 6ης Απριλίου 2020.
2. Θα προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση του περιορισμού της κυκλοφορίας.
3. Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται στους πολίτες για την μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες και μόνο. Μετάβαση σε φαρμακείο ή σε γιατρό. Μετάβαση σε μαγαζί προμήθειας αγαθών. Μετάβαση στην τράπεζα. Κίνηση για παροχή βοήθειας ανθρώπων που είναι σε ανάγκη. Σωματική άσκηση ατομικά ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο.
4. Παράλληλα, σε κάθε όχημα επιτρέπεται μόνο οδηγός και ως ένα άτομο. Δύο άτομα στο κάθε όχημα συνολικά.
5. Για την κίνησή του ο πολίτης θα έχει δυο τύπους εγγράφου. Ο τύπος «Α» που πρόκειται για κίνηση προς την εργασία και ο τύπος «Β» για όλες τις άλλες περιπτώσεις.
6. Πώς θα βγαίνει η φόρμα για τις μετακινήσεις;
7. Τον λόγο έλαβε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έδωσε την ιστοσελίδα forma.gov.gr όπου μπορεί κανείς να βρει τους δύο τύπος εγγράφων, τον Τύπο Α που αφορά τις μετακινήσεις εργαζομένων και τον Τύπο Β για τις άλλες αιτίες μετακίνησης.
8. Τρεις είναι οι τρόποι για την συμπλήρωση της φόρμας, για μετακίνηση που δεν αφορά στην εργασία.
9. -Ο πρώτος τρόπος είναι να κατεβάσει ο πολίτης την φόρμα από την ιστοσελίδα και να την συμπληρώσει πριν από κάθε του μετακίνηση.
10. -Ο δεύτερος είναι σε ένα λευκό χαρτί να γράψει μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία και το ονοματεπώνυμο.
11. –Ο Τρίτος τρόπος, με ένα μήνυμα SMS στο 13033 όπου γράφει κανείς έναν από του 6 αριθμούς που αντιστοιχούν στην αιτία μετακίνησης. Ο πολίτης μπορεί να αποστείλει μήνυμα στον αριθμό αυτό, γράφοντας τον κατάλληλο αριθμό, αφήνοντας κενό και συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμό και τη διεύθυνση κατοικίας του.

Τέλος, σημειώνεται ότι τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στην ιστοσελίδα το Δήμου, καθώς και στα Τοπικά ΜΜΕ, θα διατίθενται στους πολίτες οι φόρμες Τύπου Α και Β, ώστε οι πολίτες να μπορούν να την εκτυπώσουν και να την επιδεικνύουν στα όργανα της αστυνομίας που θα διενεργούν ελέγχους.

Επίσης, το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα μεριμνήσει ώστε να διανείμει τις φόρμες σε όλες τις ευπαθείς ομάδες του νησιού μας.

Σας παρακαλώ πολύ όλους, να επιδείξετε ψυχραιμία. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι απλά να παραμείνουμε σπίτι μας.

Ο Δήμαρχος Λέρου
Κόλιας Μιχάλης