Η ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Για όσους αγαπούν το ποδήλατο, η Λέρος είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος. Εντός του οικιστικού συνόλου Μερικιά - Λακκί - Τεμένια - Ξηρόκαμπος, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα δύσκολες διαδρομές για τους επισκέπτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο ως εναλλακτικό μεταφορικό μέσο. Στις Περιοχές Πλατάνου - Παντελίου - Αγ. Μαρίνας, υπάρχουν ανηφορικές διαδρομές, οι οποίες όμως ανταμείβουν τους επισκέπτες με την υπέροχη θέα. Στους οικισμούς Αλίντων - Κριθωνίου - Καμάρας - Γούρνας, οι σχετικά επίπεδες διαδρομές καθιστούν το ποδήλατο ως ιδανικό εναλλακτικό μεταφορικό μέσο. Από τα Άλιντα - Καμάρα - Αγ. Ισίδωρος μέχρι το Παρθένι και το Μπλεφούτι, η διαδρομή είναι χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και αποζημιώνει τον ποδηλάτη με τις πεντακάθαρες παραλίες (Αγ. Κιουρά - Μπλεφούτι) που υπάρχουν στο τέλος της διαδρομής.

Για τους λάτρεις του Mountain bike, η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους καθιστά τη Λέρο ως έναν σημαντικό προορισμό για αυτό το άθλημα, αφού στο νησί υπάρχουν καταπληκτικές διαδρομές, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, που προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις και υπέροχη εμπειρία.

Ο ιδιαίτερα δραστήριος Ποδηλατικός Σύλλογος Λέρου, έχει αναλάβει αυτό το κομμάτι με προωθητικές δράσεις προκειμένου να αναδείξει τις ομορφιές του νησιού μέσα από την ποδηλασία, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα η άψογη συνεργασία του συλλόγου με τον Δήμο Λέρου οδηγεί στην πιστοποίηση του νησιού της Λέρου ως προορισμός "bike friendly".

(Επισκεφτείτε τη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook - email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

Ακόμη, στη Λέρο υπάρχει πιστοποιημένο ξενοδοχείο το οποίο είναι φιλικό στους ποδηλάτες, (Saraya Resort). Το ξενοδοχείο διαθέτει ηλεκτρικά ποδήλατα για τους πελάτες του, ενώ σε μία προσπάθεια να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε συνεργασία με τον τοπικό ποδηλατικό σύλλογο, έχουν χαρτογραφήσει ψηφιακά περίπου 20 διαδρομές για ποδήλατό-αποδράσεις.

Επίσης στη Λέρο, διατίθενται για τους ποδηλάτες:

- Ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα

- Χάρτης περιοχής που τονίζει προτεινόμενες διαδρομές φιλικές στο ποδήλατο, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή

- Εξειδικευμένα καταστήματα παροχής υπηρεσιών ενοικίασης για ποδήλατα και τεχνικοί ποδηλάτων

- Θέσεις παρκαρίσματος με ειδικό rack για ποδήλατα στις παραλίες Αλίντων - Γούρνας οι οποίες είναι παράλληλα και υποψήφιες για "Γαλάζια Σημαία"

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε κάποιες από τις ποδηλατικές διαδρομές και μονοπάτια που υπάρχουν στο νησί της Λέρου

https://www.alltrails.com/members/sarayaresort/maps

ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ


Τέλος, ο Δήμος Λέρου, αναμένει να ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διαθέτει ποδήλατα στους πολίτες από συγκεκριμένα σημεία παράδοσης και παραλαβής που θα δημιουργηθούν στο νησί. Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι η προώθηση της βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Προϋπόθεση είναι τα ποδήλατα να διαθέτουν σύγχρονες προδιαγραφές, και να πληρούν το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ14764 (Απαιτήσεις ασφαλείας και μέθοδοι δοκιμής ποδηλάτων τύπου Trekking και City για χρήση σε δημόσιους δρόμους), ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται από άνδρες και γυναίκες. Επίσης θα είναι εφοδιασμένα με όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά (καλαθάκι, φωτισμός, κλειδαριά ασφαλείας).

Για τη δυνατότητα χρήσης αυτών των ποδηλάτων θα απαιτείται επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα ή δίπλωμα ή διαβατήριο) και η συμπλήρωση μιας αίτησης με τα προσωπικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου, η οποία θα διατίθεται από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Παράλληλα, ο Δήμος Λέρου εντός του 2020 προτίθεται να κατασκευάσει ποδηλατόδρομους στην ευρύτερη περιοχή του Λακκίου, οικισμός που διαθέτει μεγάλους δρόμους και πολύ ήπιες ποδηλατικές διαδρομές.